Mitä maali on?

Maali on nestemäinen tuote, joka pinnalle levitettynä muodostaa alustaan tarttuvan, peittävän kalvon.

Maalin perusaineet ovat liuotteet, sideaineet ja pigmentti, mutta se voi (ja usein sisältääkin) erilaisia täyte- ja lisäaineita.

Sideaine on maalin tärkein ainesosa ja sen tehtävä on sitoa maalin aineosat toisiinsa ja kiinnittää maali alustaan. Sideaineita ovat mm. öljy, alkydi, lateksi, epoksi.

Sideaine määrittää maalikalvon ominaisuudet, kuten kestävyyden. (Ympäristöystävälliset tuotteet eivät ole kovin kestäviä vaan tarvitsevat useammin huoltoa)

Maalit jaetaan maalityyppeihin yleisimmin juuri sideaineen mukaan. Fysikaalisesti kuivuvia ovat liuotemaalit ja lateksimaalit. Kuivuminen tapahtuu ilman reaktiota veden/ liuotteen haihduttua. Kemiallisesti kuivuvia hapettumis- ja reaktiomaalit. Esim. öljy- ja alkydimaaleissa liuotteen/veden haihduttua sideaine hapettuu ja maalikalvo muodostuu. Reaktiomaaleissa sideaineen osat reagoivat keskenään. Esim. kaksikomponenttinen epoksimaali.

Liuottimen tarkoituksena ovat sideaineen liuottaminen, helpottaa maalin levittämistä, kostuttaa maalattavaa pintaa sekä edesauttaa maalikalvon muodostumista. Liuottimia ovat mm. vesi, lakkabensiini, tärpätti, ksyleeni.Lähde:
Koskela, Kari: Perinnemaalit ja puutalon rakenteellinen suojaus
Muistiinpanot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti